8 клас 08.12.2023 Технологія обпилювання заготовок
8 клас 08.12.2023
ТЕМА: Технологія
обпилювання заготовок із сортового прокату та листового металу
I. Актуалізація опорних знань
- 1. Пригадай, для виконання яких технологічних операцій застосовують напилки.
- 2. Які за формою та щільністю насічки напилки застосовують для обпилювання листового металу?
- 3. Для чого виконують обпилювання заготовок із металу?
Якісний виріб з
металу можна отримати тоді, коли точність обробки заготовки наближається до
розмірів, які визначено в графічному документі.
Проте, оскільки у
процесі різання заготовок із металу на їхніх крайках утворюються нерівності та
задирки, такі заготовки потребують подальшої обробки. Таку обробку можна
виконати, обпилявши заготовку за допомогою напилків.
Напилками називають
багаторізцеві сталеві інструменти у формі брусків різного перетину з правильно
розташованими на плоских або кривих поверхнях дрібними гострими зубцями -
насічкою.
Незалежно від форми кожен напилок має
робочу частину і хвостовик, на який насаджується ручка (мал. 1).
Насічку
наносять уручну або спеціальними верстатами на одній, двох, трьох або чотирьох
поверхнях напилка залежно від його призначення й форми перерізу (мал. 2)
Мал. 2. Класифікація напилків за формою поперечного перерізу: а - плоский; б - плоский гостроносий; в - квадратний; г - тригранний; д - круглий; е - напівкруглий; є - ромбічний; ж – ножівковий
Напилки великих
розмірів з великою насічкою застосовують у тих випадках, коли потрібно з
найменшою витратою часу зняти якомога більший шар металу. Після обробки такими
напилками майже завжди потрібна подальша обробка напилками з дрібнішою
насічкою.
Обпилювання - більш точна, ніж
різання ножівкою та рубання зубилом, слюсарна операція, а в деяких випадках
навіть основна операція технологічного процесу. Сутність обпилювання полягає в
тому, що під час роботи напилком із зовнішньої чи внутрішньої поверхні
оброблюваної заготовки знімається тонкий шар металу. Припуски на обпилювання
залишають невеликі - від 0,5 до 0,025 мм.
Застосовуючи різні за щільністю насічки
напилки: драчеві (для чорнового обпилювання), личкувальні (для
чистового обпилювання) та бархатні (для точної обробки), - у
процесі обпилювання можна досягти високої точності обробки металевих заготовок.
Для цього треба не тільки правильно дібрати напилок, а й ураховувати певні
особливості обпилювання заготовок, що мають різну форму, зокрема із сортового
прокату й листового металу.
Щоб під час роботи було зручніше тримати напилок,
на його хвостовик насаджують ручку, виготовлену з деревини (клена, ясена,
берези, липи) або пресованого паперу (така ручка найкраща, оскільки не
розколюється) чи пластмаси.
Поверхня ручки напилка має бути гладкою,
відполірованою, а довжина - відповідати розмірам напилка. Діаметр отвору ручки
не повинен бути більшим, ніж ширина середньої частини хвостовика напилка, а
глибина отвору має відповідати довжині хвостовика. Отвір для напилка
просвердлюють або випалюють. Щоб ручка не розколювалася, на її кінець
насаджують сталеве кільце.
Під час обпилювання, як і під час виконання
інших технологічних операцій, необхідно вибрати правильне положення ступень ніг
та тулуба (мал. 3).
Мал. 3. Робоча поза: а - положення тулуба; б - положення
ніг; в – положення рук
Важливо також уміти правильно розподіляти під час
обпилювання зусилля правої й лівої рук. Під час роботи потрібно стежити за
лініями розмітки як межами обробки заготовки, візуально визначати необхідність
виконання контрольних розмірів.
Обпилюючи
плоскі поверхні, напилок треба переміщувати рівномірно, без коливань. Для цього
необхідно правильно стояти перед лещатами і правильно розподіляти зусилля, яких
докладають до напилка на початку, в середині та в кінці обпилювання (мал. 4).
Мал.
4. Розподіл зусиль під час обпилювання
Під час руху напилка в робочому
напрямку натискання правої руки повинне поступово збільшуватися, а лівої -
зменшуватися. Під час холостого ходу напилок відводять, не натискаючи.
Обробляючи заготовки, доводиться
обпилювати вузькі й широкі плоскі поверхні. Для обробки вузьких площин
застосовують поперечне й поздовжнє обпилювання (мал. 5). При поперечному
обпилюванні за один хід напилка знімається більший шар металу, ніж при поздовжньому.
Проте положення напилка хитке й важко отримати рівну площину. Нестійкість
напилка призводить до того, що на краях заготовки утворюються так звані завали
(заокруглення краю заготовки). Поздовжнє обпилювання створює кращу опору для
напилка, що практично виключає «завали», але збільшує час обробки.
Мал.
5. Обпилювання вузьких поверхонь: а - поперечне; б - поздовжнє
Обпилювати широкі плоскі поверхні
найскладніше. Щоб отримати прямолінійну поверхню заготовки, увагу треба
зосереджувати на забезпеченні прямолінійності руху напилка та лініях розмітки.
Обпилювання виконують перехресним штрихом (з кута на кут) під кутом 30...40° до
бічних сторін лещат (мал. 6).
Мал. 6. Обпилювання перехресним штрихом
Під час обпилювання по діагоналі не
слід виводити напилок на кути заготовки, оскільки при цьому зменшується площа
опори напилка й зрізується великий шар металу - утворюється так званий завал
краю оброблюваної поверхні.
Правильність обробки плоскої
поверхні перевіряють лекальною лінійкою «на просвіт» (мал. 6, б), накладаючи її
вздовж, упоперек і по діагоналі обробленої поверхні. Перевірна лінійка по
довжині має перекривати поверхню, яка перевіряється.
Мал.
7. Контроль якості обпилювання: а - кутником; б - лінійкою
Під час обпилювання паралельних плоских поверхонь їх паралельність перевіряють штангенциркулем, вимірюючи відстані між поверхнями в кількох місцях - вони мають бути скрізь однаковими.
III. Закріплення матеріалу
ПИТАННЯ ДЛЯ ЗАКРІПЛЕННЯ:
- 1. Для чого застосовують напилки?
- 2. Як поділяють напилки за величиною насічки?
- 3. Чому треба правильно тримати напилок під час
обпилювання?
- 4. Як треба розподіляти зусилля рук під час
обпилювання?
- 5. Як слід затискати заготовки для обпилювання в
лещатах?
- 6. Як перевіряють якість обпилювання?
Відповіді надсилайте на адресу: irina.kefala@gmail.com
Не забуваємо вказувати прізвище, клас і дату роботи.
БАЖАЮ ЗДОРОВ’Я!
Коментарі
Дописати коментар