7 клас 22.01.2024 Послідовність виготовлення шипового з’єднання
7 клас 22.01.2024
ТЕМА: Послідовність виготовлення шипового з’єднання
I. Актуалізація опорних знань.
- 1. Яке призначення шипових з’єднань?
- 2. З яких елементів складається шипове з’єднання?
II. Вивчення нового матеріалу.
При виготовленні
виробів з деревини часто виникає необхідність утворення елементів шипових
з’єднань - гнізд, отворів, обробки торців, підрізування тощо. Для цього
використовують долота і стамески (мал. 1). Довбання деревини виконують
долотами, а різання - стамесками.
Maл. 1. Виконання різних робіт
стамескою та долотом
Долото (мал. 2, а) - це ручний інструмент для видовбування отворів,
гнізд, пазів тощо. Основною частиною долота є стержень, на кінці якого
знаходиться лезо. Кут загострення становить 25...35°. На ручці з обох боків є
сталеві кільця, які запобігають розколюванню ручки під час ударів дерев’яним
молотком (киянкою).
Стамеска (мал. 2, б) - ручний інструмент для зрізування деревини
невеликої товщини.
Мал. 2. Інструменти для довбання та
різання деревини: а - долото; б - стамеска
Стамеска має менший кут загострення, ніж долото, - 20...25°. Працюють
стамесками лише руками.
За формою різальної частини стамески бувають прямими та напівкруглими (мал. 3).
Мал. 3. Набори інструменту: а -
долота; б - стамески плоскі; в - стамески напівкруглі
Напівкруглі стамески використовують для вирізування та зачищання гнізд із
криволінійними контурами та обробки криволінійних зовнішніх поверхонь. У
напівкруглих стамесках фаска розміщена з випуклого боку.
Якість загострення інструмента можна перевірити пробним довбанням або
різанням. Якщо під час його виконання волокна деревини ріжуться без їх зминання
або виривання, то загострення виконано якісно. Не дозволяється контролювати
стан підготовки інструмента до роботи дотиком пальця.
У процесі роботи лезо інструмента затуплюється. Такий інструмент не ріже, а
рве та мне волокна деревини. Загострювання стамески й долота - робота дуже відповідальна,
потребує великої старанності та певних навичок. Їх заточують і заправляють на
спеціальних точильних брусках (мал.4). Бруски використовують грубозернисті
та дрібнозернисті. Для зручності такі бруски вкладають у спеціальні дерев’яні
колодки.
Мал. 4. Загострювання фаски
інструмента на брусках
Спочатку загострюють фаску під визначеним кутом, потім - зворотний бік у
горизонтальному положенні до появи задирки на різці.
Задирку знімають правкою на дрібнозернистому бруску (мал. 5). Для цього
необхідно щільно притиснути різець усією поверхнею до бруска й переміщувати
його по бруску доти, доки лезо не стане гострим, а різець і фаска - блискучими
(без рисок).
Мал. 5. Правка лез
Контроль кута загострення леза інструмента здійснюють за допомогою шаблона,
а його перпендикулярність до бічної грані - кутника (мал.6).
Мал. 6. Контроль кутів загострення
долота
Під час роботи стамесками і долотами тулуб необхідно тримати прямо, злегка
нахиливши голову вперед. Різальний інструмент тримають лівою рукою, а киянку -
правою (мал. 7, а).
Мал. 7. Прийоми довбання
Отвори (гнізда) бувають глухі та наскрізні. Глухі отвори утворюють у
заготовках на глибину, меншу за товщину заготовки, тобто вони мають дно.
Наскрізні отвори проходять крізь усю товщину заготовки.
Під час видовбування наскрізних гнізд розмічання виконують з обох боків.
Для довбання деталь міцно закріплюють у верстаку, а довбаючи наскрізні гнізда,
під деталь підкладають дошку або брусок, щоб не пошкодити кришки верстака.
Ширину долота беруть залежно від ширини гнізда.
Різальну кромку долота ставлять на відстані 0,5...1 мм від лінії розмічання
перпендикулярно до напряму волокон, фаскою до гнізда (мал. 8). Спочатку
сильним ударом киянки по ручці долота заглиблюють його в деревину, перерізаючи
волокна. Потім долото виймають, установлюють недалеко від першого прорізу з
нахилом до середини гнізда та вдаряють по ручці киянкою. Зрізану деревину
вибирають долотом до перерізаних волокон. Так видовбують матеріал приблизно до
половини глибини отвору.
Мал. 8. Послідовність видовбування
гнізда
Заготовку перевертають та видовбують так само з протилежного боку гнізда.
Якщо заготовку не перевертати, то з іншого боку наприкінці видовбування буде
сколюватися деревина і гніздо буде мати рвані краї.
Глухі отвори довбають з одного боку (мал. 9, а). Для цього деталь
закріплюють струбциною на кришці верстака (мал. 9, б). Таке кріплення
упереджує ковзання заготовки та її розколювання.
Мал. 9. Довбання глухого гнізда
Підстругування і зачищення деталей уздовж і впоперек волокон виконують
стамесками. Нагадаємо, що стамескою працюють тільки руками, без киянки. Для
різання стамесками заготовку закріплюють затискними пристроями верстака або
струбциною (мал. 10). Стамеску розміщують під кутом 20...30° до площини заготовки.
При цьому її тримають правою рукою за ручку, а лівою охоплюють передню грань
стамески. Правою рукою натискують на ручку, а лівою регулюють напрям та товщину
стружки (мал. 11).
Мал. 10. Струбцини різних конструкцій
Мал. 11. Прийом роботи стамескою
Інші прийоми різання стамескою зображено на малюнку . Звернемо увагу на
зачищання шипа - припасування. Цю операцію виконують після запилювання шипа й
видовбування гнізда або провушини та після їх примірювання. Стамескою зрізують
волокна шипа або провушини доти, доки вони не будуть з’єднуватися з деяким
зусиллям.
Мал. 12. Прийоми роботи стамескою: а -
підстругування (зрізування); б - підчищання; в - зачищання шипа; г - різання за
допомогою лінійки; д - зрізування фаски; е - зачищання увігнутого торця; є -
зачищання випуклого торця або крайки
На промислових підприємствах для довбання використовують довбальні верстати
(мал. 13). На робочому столі закріплюють заготовку й за розмічанням різальним
інструментом (фрезою) вирізають гніздо, рухаючи робочим столом із заготовкою.
Для пришвидшення процесу утворення гнізд на багатьох верстатах є спеціальні
упори, які регулюються та дозволяють виконувати велику кількість однакових
гнізд.
Мал. 13. Довбальні верстати
Контроль виготовлення отворів, шипів, уступів здійснюють
контрольно-вимірювальним інструментом: шаблонами, кутниками, лінійками (мал.
14).
Мал. 14. Контроль розмірів: а -
кутником зі шкалою; б, в, г - калібрами; д - уступоміром
Під час виконання робіт долотами і
стамесками необхідно дотримуватися таких правил безпечної праці:
До початку роботи
1. Правильно надіти спецодяг (халат або фартух із нарукавниками і берет).
Заправити волосся під головний убір.
2. Перевірити справність верстака (притискної коробки, переднього
притискного гвинта, притискних клинків).
3. Розкласти на верстаку інструменти індивідуального користування. Те, що
беруть правою рукою, кладуть праворуч, а те, що беруть лівою, - ліворуч.
Оснащення, яке використовують рідше, розміщують далі від місця обробки
заготовки. Інструкційну карту розміщують на планшеті. На верстаку не повинно
бути нічого зайвого.
Під час роботи
1. Надійно закріпити оброблювану заготовку з деревини притискними гвинтами
верстака або струбцинами.
2. Користуватися справним, добре налагодженим і загостреним інструментом за
призначенням.
3. Технологічні операції (пиляння, стругання, довбання, свердління,
з’єднання деталей) виконувати на верстаку в установлених місцях, використовуючи
пристрої, упори і підкладні дошки.
4. Не допускати захаращеності верстаків відходами, стружкою. Своєчасно
класти на місце інструменти загального користування.
5. Не відволікатися під час роботи, категорично забороняється користуватися
відкритим вогнем.
Після закінчення роботи
1. Незакінчені вироби та заготовки здати черговому або вчителю.
2. Інструменти покласти у відведене для них місце.
3. Прибрати відходи щіткою-зміталкою. Категорично забороняється здувати
стружку або змітати її рукою.
4. Перевірити наявність на верстаку клинків, стан притискної коробки,
загвинтити її до встановленого зазору (не більше ніж 3...5 мм).
5. Привести себе та робочий одяг у порядок.
III. Домашнє завдання.
Опрацювати теоретичний матеріал. Дайте письмові відповіді на запитання.
1. Яким інструментом здійснюють контроль виготовлення отворів, шипів, уступів?
2. Як заточують і заправляють стамески й долота?
Не забуваємо вказувати прізвище, клас і дату роботи.
БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ! ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА!
Коментарі
Дописати коментар