6 клас 30.04.2025 Поживні речовини, що містяться в продуктах харчування та їх вплив на стан здоров’я людини (асинхронно)

 6 клас 30.04.2025

Тема: Поживні речовини, що містяться в продуктах харчування та їх вплив на стан здоров’я людини (асинхронно)

I.                  Актуалізація опорних знань

Що означає поняття «Правильне харчування»?

II.               Вивчення нового матеріалу

Вода — джерело життя. Зазвичай ми не замислюємось, яку роль відіграє вода в нашому житті.

Французький письменник Антуан де Сент-Екзюпері, переживши авіакатастрофу в пустелі Сахара, написав: «Вода! У тебе ні смаку, ні кольору, ні запаху, тебе неможливо описати, тобою насолоджуються, не розуміючи, що ти таке! Не можна сказати, що ти необхідна для життя, ти — саме життя… Ти — найбільше багатство у світі».

Дійсно, вода — необхідна умова для всіх процесів життєдіяльності людського організму. Вона становить близько 70 % маси тіла людини. Усі процеси обміну речовин, що відбуваються в організмі людини, можливі тільки за участю води, завдяки розчиненню в ній багатьох хімічних сполук. Шкідливими є як недостатня кількість води в організмі людини, так і її надлишок (мал. 1).

За надлишкового вживання рідини набрякають клітини і тканини, виникає додаткове навантаження на серцево-судинну систему, нирки. Недостатня кількість води в організмі людини призводить до згущення крові, підвищення температури, порушення травлення.

                    Мал. 1. Організму людини потрібна збалансована кількість води

Їжа — це складна суміш харчових речовин (близько двох тисяч), з яких більше 60 належить до числа незамінних. Складовими елементами їжі є поживні речовини. Для правильної організації харчування слід знати, які саме поживні речовини містяться в продуктах харчування. При цьому важливою є не лише кількість цих речовин, а також їх правильне співвідношення.

Хліб, м’ясо, риба, овочі, молоко та інші продукти харчування, які ми споживаємо, містять необхідні для життя речовини: органічні (білки, жири, вуглеводи) та неорганічні (мінеральні речовини, вода).

У їжі, яку ви вживаєте, обов’язково повинні бути мінеральні речовини. Вони входять до складу клітин і потрібні для правильного росту і розвитку кісткової, м’язової тканин, кровотворної і нервової систем.

Серед мінеральних речовин особливе значення має кальцій, який бере активну участь в утворенні кісткової тканини та зубів. Він необхідний для правильного функціонування нервової та м’язової систем. Кальцій бере участь у процесах зсідання крові.



                             


Мал. 2. Продукти, що містять вуглеводи          Мал. 3. У молочних продуктах багато кальцію

                               

Мал. 4. Фосфор міститься в рибі                       Мал. 5. Продукти, багаті на залізо

Багато кальцію в грубому житньому і пшеничному хлібі, а також у деяких видах зелені (шпинат, салат, щавель). Найкращим джерелом кальцію є молоко, молочнокислі продукти, сироватка молока, сир (мал. 3).

Організму дитини також необхідний фосфор. Багато фосфору міститься в печінці, м’ясі, сирах, яйцях, рибі (мал. 4).

Залізо входить до складу гемоглобіну. А гемоглобін «транспортує» кисень по нашому організму. Якщо його мало, то наші клітини і тканини «недоотримують» кисню. Якщо вашому організму не вистачає заліза, необхідні компоненти не потраплять до організму. Щоб отримати достатню кількість цього мікроелемента, у раціон варто включити м’ясо, у тому числі й червоне (яловичина, свинина, конина), у якому заліза найбільше, рибу, яйця, квасолю, броколі, каші, сухофрукти, петрушку, шпинат і салат (мал. 5). Залізо найкраще засвоюється в комплексі з вітаміном С. Тому дуже важливо правильно поєднувати продукти. Наприклад, м’ясні страви — із салатом зі свіжих овочів, приправленим свіжим лимонним соком.

Мал. 6. Назва «Вітаміни» походить від латинського «vitae» — життя

Магній також, необхідний для зміцнення кісткової тканини. Якщо його недостатньо, погіршується засвоєння їжі. Багато магнію містять житній хліб, крупи, висівки.

Дуже важливим є надходження до організму солей натрію і калію. Ці елементи регулюють водно-сольовий обмін. Калій міститься в овочах, фруктах, молоці, м’ясі.

До складу їжі людини повинні входити і мікроелементи — речовини, що містяться в організмі в малих кількостях, але необхідні для його життєдіяльності. Це — мідь, цинк, марганець, кобальт, фтор, йод. Мікроелементами багата печінка, яєчний жовток, овочі.

Особливу роль у харчуванні людини відіграють і вітаміни (мал. 6).

Вітаміни — украй необхідні поживні речовини для організму людини. Вітаміни містяться в продуктах у незначній кількості, але їх вплив є значним для здоров’я та працездатності. Вони є незамінними компонентами харчування, забезпечують життєво необхідні процеси в організмі, беруть активну участь в обміні речовин. Достатня кількість вітамінів в організмі забезпечується лише надходженням їх з різноманітною їжею. Обмін вітамінів є взаємопов’язаним, нестача одного з них впливає на засвоєння інших.

Нестача вітамінів називається гіповітамінозом, або авітамінозом, а надлишок — гіпервітамінозом.

Нині відомо понад 20 вітамінів, які мають безпосереднє значення для здоров’я людини.

Вітамін А необхідний організму людини для нормальної роботи імунної системи (сукупність органів, тканин і клітин людини, робота яких спрямована на захист організму від різних хвороб) (мал. 7).

Також відомий уже давно сприятливий вплив вітаміну А на зір: люди ще в давнину вживали відварну печінку для лікування курячої сліпоти (поганий зір у темний час доби).

Морква, шпинат, гарбуз, помідори і молочні продукти теж багаті на цей вітамін.

Вітамін В2. Серед вітамінів групи В найважливішим для організму людини є вітамін В2 (рибофлавін). Він бере участь у процесах росту, впливає на стан центральної нервової системи, позитивно впливає на стан шкіри і слизових оболонок, функцію печінки та кровотворення (мал. 8).

Велика кількість цього вітаміну міститься в м’ясі, рибі, білку яйця, крупах (гречана і вівсяна) та молочних продуктах (сир, молоко, йогурт).

Норма споживання вітаміну В2 — запорука доброго настрою

                                   

Мал. 7. Різноманітне харчування забезпечує             Мал. 208. Продукти, багаті на вітамін D 
денну норму вітамін а А

Вітамін С підтримує роботу імунної системи, підвищує стійкість організму до інфекцій (мал. 9).

Основні продукти, що містять вітамін С, — фрукти й овочі. На вітамін С багаті ягоди шипшини й чорноплідної горобини, малина, черешня, вишня, смородина, цибуля, редис, петрушка, квашена капуста, лимон.

Картопля і капуста — менш цінні за вмістом вітаміну С, але найбільш часто вживані продукти. Корисно вживати овочі та фрукти в сирому вигляді, оскільки вітамін С при нагріванні втрачає половину своєї цінності.



Вітамін D. За його допомогою організм засвоює кальцій, який зміцнює кістки людини, також вітамін D бере участь у розвитку імунної системи дитини (мал. 10).

    Ученими встановлено, що вітамін D міститься в продуктах харчування і може самостійно вироблятися шкірою людини під впливом ультрафіолетових променів. Багаті на вітамін D: масло, яйця, печінка риби, риб’ячий жир, ікра, петрушка.

Піраміда харчування — це модель правильного харчування, розроблена для різних груп населення. Піраміди харчування відображають рекомендоване поєднання їжі в щоденному раціоні. Піраміди харчування були розроблені вченими як відповідь на проблему нашого часу — неправильне харчування, що призводить до хвороби, пов’язаних із ожирінням, та хвороби шлунку. У пірамідах харчування ви знайдете поради щодо правильного харчування і те, які продукти слід вживати (мал. 11).

Мал. 11. Піраміда харчування — принципова схема збалансованого харчування

Людський організм потребує найбільше крохмалистої їжі (в основі піраміди) — це крупи, картопля, хліб, а над ними (менша кількість) — багаті на вітаміни і мінеральні речовини овочі й фрукти. Продукти, що містять білки й жири, зокрема м’ясо та молоко, займають наступний ярус, їх потрібно в іще менших кількостях. Солодка та жирна їжа на вершині піраміди — це означає, що такої їжі в вашому раціоні має бути якнайменше.

                                                  Цікаво знати

Продукти, що підвищують витривалість людського організму:

Яблука. Ці соковиті фрукти містять речовину під назвою кверцетин, яка може поліпшити енергетичний обмін і підвищити витривалість людського організму. Дослідники, які вивчали дію кверцетину, дійшли висновку, що він здатний збільшити продуктивність спортсменів на 13 %.

Вишневий сік. Запалення стає справжнім лихом для спортсмена, викликаючи набряки й больові відчуття, а також перешкоджаючи подальшій фізичній активності. Допомогти відновитися швидше можуть вишні, а саме — вишневий сік, до складу якого входять поліфенольні сполуки — флавоноїди й антоціани, що забезпечують якнайшвидше відновлення м’язової тканини.

Буряк. Сприяє насиченню крові киснем, підвищуючи витривалість і полегшуючи дихання.

Ізюм. Дуже корисний продукт. Щоденне споживання родзинок допоможе наситити кров киснем, сприятливо позначиться на кровообігу і буде прекрасним стимулятором для розумової діяльності.

III. Закріплення матеріалу

1. Які основні поживні речовини містить наша їжа?

2. У яких продуктах харчування міститься найбільше білків?

3. У яких продуктах харчування міститься найбільше жирів?

4. У яких продуктах харчування міститься найбільше вуглеводів?

5. Яку роль у харчуванні людини відіграють вітаміни?

6. Чим шкідливе надлишкове вживання рідини?

7. Які продукти містять вітамін С?

 

III.           Домашнє завдання

Опрацювати теоретичний матеріал. Дайте письмову відповідь: «Як ви розумієте поняття здорове харчування?»

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

6 клас 19.02.2025 (2 години) Механізми передавання та перетворення руху. Передаточне число

6 клас 16.02.2022 Види та призначення тонколистового металу.

6 клас 26.02.2025 Свердлильний верстат.Прийоми керування свердлильним верстатом (асинхронно)