6 клас 30.04.2025 Поживні речовини, що містяться в продуктах харчування та їх вплив на стан здоров’я людини (асинхронно)
6 клас 30.04.2025
Тема: Поживні речовини, що містяться в продуктах
харчування та їх вплив на стан здоров’я людини
I.
Актуалізація опорних знань
Що
означає поняття «Правильне харчування»?
II.
Вивчення нового
матеріалу
Вода — джерело життя. Зазвичай ми
не замислюємось, яку роль відіграє вода в нашому житті.
Французький письменник Антуан де
Сент-Екзюпері, переживши авіакатастрофу в пустелі Сахара, написав: «Вода! У
тебе ні смаку, ні кольору, ні запаху, тебе неможливо описати, тобою
насолоджуються, не розуміючи, що ти таке! Не можна сказати, що ти необхідна для
життя, ти — саме життя… Ти — найбільше багатство у світі».
Дійсно, вода —
необхідна умова для всіх процесів життєдіяльності людського організму. Вона
становить близько 70 % маси тіла людини. Усі процеси обміну речовин, що
відбуваються в організмі людини, можливі тільки за участю води, завдяки
розчиненню в ній багатьох хімічних сполук. Шкідливими є як недостатня кількість
води в організмі людини, так і її надлишок (мал. 1).
За
надлишкового вживання рідини набрякають клітини і тканини, виникає додаткове
навантаження на серцево-судинну систему, нирки. Недостатня кількість води в
організмі людини призводить до згущення крові, підвищення температури,
порушення травлення.
Їжа — це складна суміш харчових речовин (близько двох тисяч), з яких більше
60 належить до числа незамінних. Складовими елементами їжі є поживні речовини.
Для правильної організації харчування слід знати, які саме поживні речовини
містяться в продуктах харчування. При цьому важливою є не лише кількість цих
речовин, а також їх правильне співвідношення.
Хліб, м’ясо, риба, овочі, молоко та інші продукти харчування, які ми
споживаємо, містять необхідні для життя речовини: органічні (білки, жири,
вуглеводи) та неорганічні (мінеральні речовини, вода).
У їжі, яку ви вживаєте, обов’язково повинні бути мінеральні речовини. Вони
входять до складу клітин і потрібні для правильного росту і розвитку кісткової,
м’язової тканин, кровотворної і нервової систем.
Серед мінеральних речовин особливе значення має кальцій, який бере активну
участь в утворенні кісткової тканини та зубів. Він необхідний для правильного
функціонування нервової та м’язової систем. Кальцій бере участь у процесах
зсідання крові.
Мал. 2. Продукти, що містять вуглеводи Мал. 3. У молочних продуктах багато кальцію
Мал. 4. Фосфор міститься в рибі Мал. 5. Продукти, багаті на залізо
Багато
кальцію в грубому житньому і пшеничному хлібі, а також у деяких видах зелені
(шпинат, салат, щавель). Найкращим джерелом кальцію є молоко, молочнокислі
продукти, сироватка молока, сир (мал. 3).
Організму дитини також необхідний фосфор. Багато фосфору міститься в
печінці, м’ясі, сирах, яйцях, рибі (мал. 4).
Залізо входить до складу гемоглобіну. А гемоглобін «транспортує» кисень по
нашому організму. Якщо його мало, то наші клітини і тканини «недоотримують» кисню.
Якщо вашому організму не вистачає заліза, необхідні компоненти не потраплять до
організму. Щоб отримати достатню кількість цього мікроелемента, у раціон варто
включити м’ясо, у тому числі й червоне (яловичина, свинина, конина), у якому
заліза найбільше, рибу, яйця, квасолю, броколі, каші, сухофрукти, петрушку,
шпинат і салат (мал. 5). Залізо найкраще засвоюється в комплексі з вітаміном
С. Тому дуже важливо правильно поєднувати продукти. Наприклад, м’ясні страви —
із салатом зі свіжих овочів, приправленим свіжим лимонним соком.
Мал. 6.
Назва «Вітаміни» походить від латинського «vitae» — життя
Магній також, необхідний для зміцнення кісткової тканини. Якщо його
недостатньо, погіршується засвоєння їжі. Багато магнію містять житній хліб,
крупи, висівки.
Дуже важливим є надходження до організму солей натрію і калію. Ці елементи
регулюють водно-сольовий обмін. Калій міститься в овочах, фруктах, молоці,
м’ясі.
До складу їжі людини повинні входити і мікроелементи — речовини, що
містяться в організмі в малих кількостях, але необхідні для його
життєдіяльності. Це — мідь, цинк, марганець, кобальт, фтор, йод.
Мікроелементами багата печінка, яєчний жовток, овочі.
Особливу роль у харчуванні людини відіграють і вітаміни (мал. 6).
Вітаміни — украй
необхідні поживні речовини для організму людини. Вітаміни містяться в продуктах
у незначній кількості, але їх вплив є значним для здоров’я та працездатності.
Вони є незамінними компонентами харчування, забезпечують життєво необхідні
процеси в організмі, беруть активну участь в обміні речовин. Достатня кількість
вітамінів в організмі забезпечується лише надходженням їх з різноманітною їжею.
Обмін вітамінів є взаємопов’язаним, нестача одного з них впливає на засвоєння
інших.
Нестача
вітамінів називається гіповітамінозом,
або авітамінозом, а надлишок — гіпервітамінозом.
Нині відомо понад 20 вітамінів, які мають безпосереднє значення для
здоров’я людини.
Вітамін А необхідний організму людини для нормальної роботи імунної системи (сукупність органів, тканин і клітин людини, робота яких спрямована на захист організму від різних хвороб) (мал. 7).
Також відомий уже давно сприятливий вплив вітаміну А на зір: люди ще в
давнину вживали відварну печінку для лікування курячої сліпоти (поганий зір у
темний час доби).
Морква, шпинат, гарбуз, помідори і молочні продукти теж багаті на цей вітамін.
Вітамін В2. Серед
вітамінів групи В найважливішим для організму людини є вітамін В2 (рибофлавін).
Він бере участь у процесах росту, впливає на стан центральної нервової системи,
позитивно впливає на стан шкіри і слизових оболонок, функцію печінки та
кровотворення (мал. 8).
Велика кількість цього вітаміну міститься в м’ясі, рибі, білку яйця, крупах
(гречана і вівсяна) та молочних продуктах (сир, молоко, йогурт).
Норма споживання вітаміну В2 — запорука доброго настрою
Мал. 7. Різноманітне харчування забезпечує Мал. 208. Продукти, багаті на вітамін D
денну норму вітамін а А
Вітамін С підтримує роботу імунної системи, підвищує стійкість організму до інфекцій (мал. 9).
Основні продукти, що містять вітамін С, — фрукти й овочі. На вітамін С багаті
ягоди шипшини й чорноплідної горобини, малина, черешня, вишня, смородина,
цибуля, редис, петрушка, квашена капуста, лимон.
Картопля і капуста — менш цінні за вмістом вітаміну С, але найбільш часто
вживані продукти. Корисно вживати овочі та фрукти в сирому вигляді, оскільки
вітамін С при нагріванні втрачає половину своєї цінності.
Вітамін D. За його
допомогою організм засвоює кальцій, який зміцнює кістки людини, також вітамін D
бере участь у розвитку імунної системи дитини (мал. 10).
Піраміда харчування — це модель
правильного харчування, розроблена для різних груп населення. Піраміди
харчування відображають рекомендоване поєднання їжі в щоденному раціоні. Піраміди
харчування були розроблені вченими як відповідь на проблему нашого часу —
неправильне харчування, що призводить до хвороби, пов’язаних із ожирінням, та
хвороби шлунку. У пірамідах харчування ви знайдете поради щодо правильного
харчування і те, які продукти слід вживати (мал. 11).
Людський організм потребує найбільше крохмалистої їжі (в основі піраміди) — це крупи, картопля, хліб, а над ними (менша кількість) — багаті на вітаміни і мінеральні речовини овочі й фрукти. Продукти, що містять білки й жири, зокрема м’ясо та молоко, займають наступний ярус, їх потрібно в іще менших кількостях. Солодка та жирна їжа на вершині піраміди — це означає, що такої їжі в вашому раціоні має бути якнайменше.
Цікаво знати
Продукти, що підвищують витривалість людського організму:
Яблука. Ці соковиті
фрукти містять речовину під назвою кверцетин, яка може поліпшити енергетичний
обмін і підвищити витривалість людського організму. Дослідники, які вивчали дію
кверцетину, дійшли висновку, що він здатний збільшити продуктивність
спортсменів на 13 %.
Вишневий сік. Запалення
стає справжнім лихом для спортсмена, викликаючи набряки й больові відчуття, а
також перешкоджаючи подальшій фізичній активності. Допомогти відновитися швидше
можуть вишні, а саме — вишневий сік, до складу якого входять поліфенольні
сполуки — флавоноїди й антоціани, що забезпечують якнайшвидше відновлення
м’язової тканини.
Буряк. Сприяє
насиченню крові киснем, підвищуючи витривалість і полегшуючи дихання.
Ізюм. Дуже
корисний продукт. Щоденне споживання родзинок допоможе наситити кров киснем,
сприятливо позначиться на кровообігу і буде прекрасним стимулятором для
розумової діяльності.
III. Закріплення матеріалу
1. Які основні
поживні речовини містить наша їжа?
2. У яких продуктах
харчування міститься найбільше білків?
3. У яких продуктах
харчування міститься найбільше жирів?
4. У яких продуктах
харчування міститься найбільше вуглеводів?
5. Яку роль у
харчуванні людини відіграють вітаміни?
6. Чим шкідливе
надлишкове вживання рідини?
7. Які продукти
містять вітамін С?
III.
Домашнє завдання
Опрацювати теоретичний матеріал. Дайте письмову
відповідь: «Як ви розумієте поняття здорове харчування?»
Коментарі
Дописати коментар