6 клас 23.04.2025 Оцінювання споживчих якостей харчових продуктів
6 клас 23.04.2025
ТЕМА: Оцінювання споживчих якостей харчових продуктів
I. Актуалізація опорних знань
На що слід звертати особливу увагу під час покупки товару?
II. Вивчення нового матеріалу
Опорні поняття: товар, етикетка, термін придатності, упаковка, позначки на упаковці, оплата товару, послуги, касовий чек, придатність до вживання, гарантійний термін.
Якість товарів непродовольчої групи можна визначити, ретельно оглянувши товар, перевіривши комплект поставки відповідно до технічного паспорту. А як діяти, коли обираєш харчові продукти? Адже порушувати цілісність упаковки не можна, бо товар доведеться обов’язково купити.
Практично кожного дня магазини, супермаркети, ринки пропонують нам велику кількість продовольчих та непродовольчих товарів (мал. 1).
Мал.1 . Різновиди товарів та упаковок
Але на жаль, у цьому асортименті не завжди вдається обрати якісний і корисний продукт. Тому перш ніж придбати певну продукцію, слід уважно її роздивитись: який вона має зовнішній вигляд, чи немає ознак псування, яку має упаковку та що на ній зазначено. Головне джерело інформації про даний товар — його етикетка (ярлик).
Етикетка продуктів харчування та побутових товарів — це документ, який містить всю належну інформацію про даний товар.
Найбільш жорсткі вимоги висуваються перед змістом та його достовірністю на етикетках харчових продуктів. Етикетка харчових продуктів повинна містити таку обов’язкову інформацію:
- назву харчового продукту;
- склад харчового продукту із зазначенням кількості та вмісту складників (інгредієнтів);
- кількість харчового продукту у встановлених одиницях виміру;
- часові характеристики придатності харчового продукту;
- умови зберігання харчового продукту та інше.
Будь-які продукти можуть стати небезпечними для споживача, якщо скінчився їх термін придатності.
Термін придатності — це час, установлений виробником товару, протягом якого за умов правильного зберігання товар не втрачає своєї якості.
Зазвичай виробник вказує на етикетці та упаковці дату виготовлення продукту та дату, після закінчення якої продукт використовувати не варто (мал. 2).
Мал. 2. Значення чисел, нанесених на упаковку товарів продовольчої групи
Дата виробництва складається з позначення години, дня, місяця і року, між якими проставляються розділові знаки (крапка, коса риска тощо) або робиться проміжок. Кінцеву дату споживання позначають словами «Вжити до (дата)» або «Придатний до (дата)».
Різні продукти мають різний термін придатності (мал. 3).
Мал. 3. Термін придатності харчових продуктів значно відрізняється у різних груп продовольчих товарів
Так, найменший час зберігання хліба та хлібобулочних виробів — до 3 діб. Дещо довший період зберігання молочних продуктів: молока, кефіру, йогурту, вершкового масла (від 5 діб до 1 місяця). Протягом нетривалого часу зберігаються і м’ясні продукти. А от ласощі — цукерки, печиво, шоколад — можуть зберігатись від кількох місяців до одного року.
Буває й так, що термін придатності на момент покупки ще не пройшов, але закінчується найближчим днем. У цьому разі краще вибирати товар з деяким запасом терміну придатності.
У деяких торгових мережах можна побачити харчові продукти та кондитерські вироби з ярликами, що встановлюють знижку ціни на даний товар у 30 і навіть 50 %. Це пояснюється тим, що термін придатності товару збігає найближчим часом, а можливо навіть наприкінці цього дня. Отже, якщо ви плануєте спожити товар найближчим часом (до моменту закінчення терміну придатності), то є сенс заощадити, придбавши саме його.
Якщо ж ви прагнете вживати найсвіжіші продукти, то обирайте упаковки з відповідним маркуванням і, впевнившись, що зауважень до свіжості продуктів немає, товар можна нести до каси. Та перш ніж оплачувати обраний товар чи послугу, варто перевірити:
- відповідність названої продавцем ціни тій, яка вказана в ціннику;
- якщо товар штучний — чи не пошкоджено упаковку;
- якщо товар ваговий — чи правильно працюють ваги.
Окрім зазначеної обов’язкової інформації, на упаковці можуть бути спеціальні позначки (див. табл. 1). Кожна з них має своє значення.
Таблиця 1
Умовні позначки на упаковці товару
Етикетки та упаковки нехарчових продуктів також мають певні вимоги до свого змісту. Обов’язково етикетка або упаковка товару повинна містити повну інформацію про виробника, склад товару, його призначення. Всі пожежонебезпечні товари повинні продаватися з написом на етикетці або упаковці, що свідчить про рівень їх небезпеки.
Під час покупки товару (оплати послуги, роботи) простежте, щоб вам видали касовий чек, де було б точно вказано дату покупки і назву магазину-продавця. Цей чек бажано зберігати до того моменту, поки ви остаточно не впевнитеся в якості товару та його придатності до споживання, а для товарів непродовольчої групи — до кінця гарантійного терміну.
III. Запитання для самоконтролю
- 1. Яке призначення етикетки?
- 2. Яку інформацію повинна містити етикетка?
- 3. Що таке «термін придатності продукту»?
- 4. На що слід звертати особливу увагу під час покупки товару?
Додаткова інформація
Обираючи товари продовольчої групи на поличках торговельного закладу, пам’ятайте, що продуктові товари, термін споживання яких збігає, як правило, виставляють ближче до краю полиці.
Цікаво знати
Історія використання етикеток бере свій початок з кінця XIX ст. Відомо, що кольорові паперові етикетки використовувалися вже в 1880 р.
Мал. 4. Зразок етикетки другої половини XX ст.
Переваги використання етикеток були очевидні — товар з кольоровим папірцем відразу впадав у очі. Особливо популярним маркування було серед продавців фруктів і овочів (мал. 4).
IV. Домашнє завдання
Опрацювати теоретичний матеріал. Виконати тестову роботу.
Тестова робота
1. Неякісними, небезпечними для здоров’я і життя людини є
харчові продукти
A. вироблені згідно зі стандартом підприємства відповідно до технологічної інструкції;
B. із харчовими
добавками;
C. що відповідають
вимогам технічних умов, сертифікатів відповідності;
D. що містять будь-які
шкідливі або токсичні речовини екзогенного чи природного походження, небезпечні
для здоров’я мікроорганізми чи їх токсини, гормональні препарати і продукти їх
розпаду.
2. Що означає строк придатності харчового продукту для споживання?
A. Календарний строк,
протягом якого харчовий продукт стає не придатним для споживання
B. Проміжок календарного
часу, визначений виробником цього продукту згідно із законодавством, протягом
якого органолептичні, фізико-хімічні, медико-біологічні та інші показники
харчового продукту мають відповідати чинним в Україні нормам і правилам у разі
додержання відповідних умов зберігання.
C. Проміжок календарного
часу, протягом якого харчова продукція змінює органолептичні, фізико-хімічні,
медико-біологічні показники.
D. Проміжок календарного
часу, протягом якого у харчовій продукції можуть з’явитися токсичні речовини.
3. Графічний або тестовий знак, нанесений у вигляді наклейки на товар чи інший продукт виробництва, із зазначенням торгової марки виробника, дати виготовлення та терміну придатності - це
A. цінник
B. етикетка
C. логотип
D. картинка
4. За інформацією на упаковці можна дізнатися про
A. час роботи магазину
B. поживну цінність
продукту
C. умови зберігання
продукту
D. склад продукту
5. Що означає цей знак на упаковці?
A. упаковку продукту виготовлено з матеріалу, придатного для контакту з харчовими продуктами
B. продукція відповідає
вимогам усіх обов’язкових в Україні стандартів
C. упаковку від продукту
слід викинути в смітник
D. продукцію слід берегти
від вологи
Коментарі
Дописати коментар