6 клас 16.04.2025 Харчування підлітків, що займаються спортом.
6 клас 16.04.2025
ТЕМА: Харчування підлітків, що займаються спортом.
- Чому так важливо підліткам правильно харчуватися?
- Яку роль у харчуванні людини відіграють вітаміни?
Дієта (із
грецької δίαιτα — спосіб життя, режим харчування) — це сукупність правил
споживання їжі.
Дієта невіддільна від режиму харчування. Вибір дієти має
позитивний вплив не лише на зовнішній вигляд, а в першу чергу — на здоров’я людини.
Неправильно обрана дієта може бути причиною серйозних
захворювань!
Вибором і призначенням дієт займаються лікарі, дієтологи.
Саме вони можуть допомогти вирішити проблему шкірних висипань (вугрі, прищі),
надлишку ваги. Звичайно, ви можете заперечити, але пам’ятайте: дієти в
підлітковому віці протипоказані, оскільки організм, що зазнає змін потребує
поживних речовин, і якщо він їх позбавлений, починаються проблеми зі здоров’ям.
Єдина рекомендація для тих, хто хоче виглядати гарно та
вирости здоровим: серед великої кількості схем раціонального харчування оберіть
ту, яка вам найближча за смаковими вподобаннями, способом вашого життя.
Досить часто причиною надлишкової ваги підлітка стає
сучасний фаст-фуд (швидка їжа). Звичайно, не треба терпіти голод, це шкідливо
(наслідки голодування: гастрит, поганий настрій, кволість).
Пам’ятайте —
розумною альтернативою фаст-фуду (чіпсам, снекам, гамбургерам тощо) є фрукти та
горіхи (мал. 2).
Мал. 2. Їж яблуко щодня та забудь про лікаря
Яблука. Ці соковиті фрукти містять
речовину під назвою кверцетин, яка може поліпшити енергетичний обмін і
підвищити витривалість людського організму. Дослідники, які вивчали дію
кверцетину, дійшли висновку, що він здатний збільшити продуктивність
спортсменів на 13 %.
Вишневий сік. Запалення стає справжнім лихом для
спортсмена, викликаючи набряки й больові відчуття, а також перешкоджаючи
подальшій фізичній активності. Допомогти відновитися швидше можуть вишні, а
саме — вишневий сік, до складу якого входять поліфенольні сполуки — флавоноїди
й антоціани, що забезпечують якнайшвидше відновлення м’язової тканини.
Буряк. Сприяє насиченню крові киснем,
підвищуючи витривалість і полегшуючи дихання.
Ізюм. Дуже корисний продукт. Щоденне
споживання родзинок допоможе наситити кров киснем, сприятливо позначиться на
кровообігу і буде прекрасним стимулятором для розумової діяльності.
А чи знаєте Ви,
що:
·
Низький зріст деяких народів - це
наслідок нестачі білків у їжі.
·
Протягом року людина споживає 5,5
кг солі.
·
Відважні мандрівники і мореплавці
минулих століть часто потерпали від важкої хвороби - цинги. Вона розвивалася
тоді, коли люди тривалий час не споживали свіжих продуктів, зокрема овочів. Від
цинги гинуло більше моряків, ніж у морських битвах і під час затоплень
кораблів. У народі з давніх-давен цингу лікували плодами шипшини, настоянкою з
хвої. Запобігає цьому небезпечному захворюванню споживання лимонів, квашеної
капусти, зеленої цибулі, шпинату, чорної смородини.
·
Білки риби легше перетравлюються
та засвоюються організмом порівняно з білками яловичини чи свинини.
·
За життя людина споживає 43 тонни
їжі.
·
Уведення до раціону свіжих овочів
на 75-90 % поліпшує засвоєння організмом білків.
·
Нестача білків у харчуванні
людини знижує опірність її організму до інфекції.
·
Під час варіння овочів у закритій
каструлі втрачається 3-5 % вітамінів, у відкритій - до 20 %.
·
Голод підвищує чутливість до
солодкого, а до кислого знижує.
·
Під час розщеплення 1г білків
організм отримує 4,1 ккал, 1г жирів -9,3 ккал, 1г вуглеводів -4,3 ккал.
·
Підліток
потребує на 0,5 кг більше поживних речовин, ніж
дорослий. Здоровій дитині 11-13 років необхідно приблизно 2500 ккал
на день для забезпечення організму енергією, тобто стільки ж, скільки й
50-річній людині. Дівчинці потрібно на день приблизно на 400 ккал більше, ніж
її 35-річній мамі.
·
Щоденна
добова потреба підлітків 11-13 років у білках - 90-100 г, жирах - 90-100 г,
вуглеводах - 380-400 г. Загалом
протягом дня потрібно вживати: 4-5
скибочок хліба, 150-200 г каші чи вермішелі; 3-4 яблука чи інших
фруктів, 2 склянки соку, 350-500 г салату, 200 г картоплі; склянку молока, по
50 г масла і сиру, 200 г кефіру чи йогурту; по 50-100 г м'яса чи риби; 1-2
яйця, 125 г квасолі чи гороху.
·
За 70 років
життя людина споживає приблизно 50-52 т води, 10 т
вуглеводів, 2,5 т білків і 200-300 кг мінеральних речовин.
·
Для дітей віком 11-12 років
найраціональнішим вважають чотириразове або п'ятиразове харчування.
·
Потрібно, аби перерви між
вживанням їжі не перевищували 3,5-4 год.
·
Вживати їжу бажано в один і той
самий час.
·
Не слід споживати страви,
температура яких вища за 70 °С. Це призводить до опіків ротової порожнини та
стравоходу.
·
Один-два рази на день слід їсти
рідку гарячу страву (кашу, суп, борщ)
- · Ніколи не набивайте їжею рот.
- · Не ковтайте їжу доти, доки як слід не прожуєте.
- · Жуйте їжу із закритим ротом. Відкриваючи рота, ви будете плямкати.
- · Не розмовляйте під час пережовування їжі. Вона може потрапити в дихальні шляхи. Розмовляти можна лише тоді, коли в роті не залишилося їжі.
- · Доки ви повністю все не проковтнули, не кладіть до рота наступну порцію їжі.
- · Пийте
тільки тоді, коли в роті вже немає їжі. Не намагайтеся за допомогою рідини
проковтнути їжу, яку ви погано прожували.
·
Правила адекватного харчування.
- · Їж 3-4 рази на день, у певні години, не частіше, ніж через 3-4 год.
- · Пережовуй їжу повільно і ретельно.
- · Ввечері не пий міцного чаю, кави.
- · Цукор заміни медом, ягодами, фруктами.
- · їж якомога менше білого хліба, а більше -житнього.
- · Уникай надто жирної їжі.
- · Не досолюй страв.
- · Воду пий невеликими ковтками.
- · Вживай свіжі, теплі страви.
- Харчуватися потрібно регулярно, тобто дотримуватися режиму харчування - їсти в один і той самий час. Це сприяє нормальній роботі травного тракту і засвоєнню поживних речовин.
- Треба пам'ятати про правильне співвідношення в їжі білків, жирів і вуглеводів. Щодня у раціоні підлітка має бути одна частина білків, одна частина жирів, 4 частини вуглеводів. При фізичних навантаженнях -1:1:6.
- Денний харчовий раціон підлітка залежить від багатьох причин: достатку сім'ї, стану здоров'я, режиму навчання та інших навантажень, пори року та ін. Індивідуальні рекомендації у такому випадку може надати спеціаліст з харчування - дієтолог.
- Правильне харчування сприяє високій розумовій та фізичній активності. До порушення харчування належать переїдання та недоїдання. Це однаково шкідливо для організму, що росте.
Цікаво знати
Протягом життя
людина споживає:
- 52 т води;
- 10 т вуглеводів;
- 2,5 т білків;
- 200—300 кг мінеральних
солей.
III. Питання для самоконтролю
- Чому треба дотримуватися режиму харчування?
- Яке харчування називають збалансованим?
- Звідки організм людини отримує воду?
- Що таке дієта?
Тож будьте здорові!
Бережіть здоров’я з молодих літ, зміцнюйте і примножуйте його! Не розтринькуйте даремно цей безцінний скарб, дарований вам, Природою і вашими предками. Ваше здоров'я значною мірою залежить від кожного з вас.
Коментарі
Дописати коментар