5 клас 18.03.2024 З історії споживання їжі. Українська національна кухня.

5 клас 18.03.2024

ТЕМА:З історії споживання їжі. Українська національна кухня.

I. Актуалізація опорних знань

  • 1. Які відомі тобі страви вживали в давнину? З яких продуктів вони готувались?
  • 2. Назви страви, які готує твоя родина, та поясни технологію їх приготування.

II. Вивчення нового матеріалу

     Харчування є основою існування людини, а організація харчування - однією з основних проблем людської культури. Інстинкт самозбереження та забезпечення життєдіяльності багато тисячоліть тому привели людину до створення різних знарядь праці, поетапного формування системи та методів приготування і вживання їжі.

    Ще в давні часи українська кухня славилася різноманітністю і високими смаковими якостями страв. Це досягалося не тільки розмаїттям продуктів, які використовувалися для приготування страв, а й складною рецептурою їх приготування та комбінованими технологіями обробки продуктів, які складали систему харчування. Зазначена система формувалась із сукупності певних ознак традиційно-побутової культури народу, залежності від природничо-географічних умов проживання і зумовлених ними напрямів господарської діяльності тощо.

    Здавна основні орні площі в Україні засівались такими зерновими, як жито та пшениця. Сіяли також гречку, просо, ячмінь, овес. Із бобових поширеними були горох, квасоля, з олійних - коноплі, льон, мак. Згодом поширення набуває соняшник.

    У ХІХ ст. для переробки зерна та виготовлення з нього борошна в Україні використовувалися різні пристрої. Борошно із жита, пшениці, гречки, проса, кукурудзи виготовляли за допомогою вітряків, водяних млинів, а в домашніх умовах для цього використовували жорна (мал. 1).


Мал. 1. Механізми для приготування борошна: а - водяний млин; б - вітровий млин; в - жорна

    З проса, гречки, ячменю крупи виготовляли в спеціальних пристроях, які називаються ступами. Для цього у ємність засипали зерно і циліндричним стержнем, який називають макогоном, ударяли по зернах, доводячи їх до необхідного стану. Нині таку роботу виконують за допомогою крупорушок (мал. 2).

Мал. 2. Пристрої для виготовлення круп: а - ступа давня ручна; б - крупорушка                                                    ручна; в - сучасна електрична крупорушка

    Крупи та борошно були основними й надійними харчовими заготовками.

    Для подрібнення перцю, часнику, сала, цибулі та інших продуктів на кухнях кожна господиня мала невеличкі ступки з деревини, металу, каменю, кераміки (мал. 3).

Мал. 3. Види ступок: а - кухонна дерев’яна для сала; б - керамічна для овочевих спецій; в - кам’яна для різних спецій

    Головними замінниками хліба були овочеві культури. Для приготування овочевих страв використовували капусту, буряк, моркву, огірки, цибулю, часник. У XVIII ст. почали застосовувати картоплю, яка була і залишається в нашій країні однією з основних культур для приготування страв.

З баштанних культур на всій території України вирощували гарбузи, а кавуни і дині - переважно у південно-східних регіонах.

    Для приправи культивували петрушку, пастернак, хрін, кріп, збирали також дикоростучу м’яту, чебрець та інші рослини.

    Природно-географічні умови сприяли розвиткові садівництва, яке здавна було одним з важливих занять в Україні. Вирощували яблука, груші, сливи, вишні, смородину.

    Скотарство, а пізніше тваринництво відігравало значну роль у господарстві південних та особливо гірських районів. Селяни тримали велику рогату худобу, переважно для молока й використання як тяглової сили, птицю і свиней - для приготування м’ясних страв і заготівлі жирів.

    Також у їжу вживали гриби, чорниці, суниці, калину, дикі вишні та сливу, бузину. Навесні цідили березовий і кленовий сік, збирали щавель, кропиву, лободу, дикий часник і цибулю.

    Найбільш давнім способом консервування овочевих продуктів для створення сезонних запасів, здебільшого на зиму, були соління й квашення. Квасили й солили капусту, буряки, яблука, груші, огірки, кавуни, гриби. Ці способи дозволяли довго зберігати продукти і вживати їх потім у сирому вигляді або після термічної обробки.

    Одним з найпоширеніших способів заготівлі продуктів було сушіння. Сушили яблука, груші, сливи, вишні, смородину, гриби, на півдні - абрикоси. З березового й кленового соку робили квас.

    М’ясні страви раніше готували на великі свята: Різдво й Великдень. Із свинини робили запаси для власного споживання, часом на цілий рік. З молочних продуктів виготовляли сметану, яку переробляли на масло. Молоко заквашували на кисляк і ряжанку, зберігаючи в холодних місцях.

    Суттєвим доповненням до їжі була риба. Її солили, в’ялили на повітрі або сушили в печі. Зберігали в діжках, а також у полотняних торбинах, підвішених у коморі чи на горищі.

Українська національна кухня

    Українська національна кухня відома далеко за межами нашої країни. Деякі страви, наприклад борщ і котлета по-київськи, є в меню ресторанів різних країн світу.

    Популярний в Україні борщ має до 30 різновидів (полтавський, чернігівський, київський, львівський тощо) (мал.4). Для приготування борщу використовують близько 20 різних продуктів, що й визначає його чудовий смак. Борщ зазвичай готують на м’ясному бульйоні зі свіжих овочів і заправляють товченим салом із часником і петрушкою. Поєднання цих продуктів надає борщеві дивовижного аромату й смаку.

Мал. 4. Борщ — найбільш відома у світі страва української кухні


    Опис української кухні був би неповним без сала. Українці іноді жартують: «Сало — наша національна гордість». Тонкий шматочок сала, покладений на шматочок чорного хліба з часником і сіллю, — бездоганне поєднання.


Мал. 5. «Сало — наша національна гордість»

    Національними українськими стравами є вироби з прісного тіста: вареники, галушки, лемішки, гречаники. Традиційно вареники начиняють вишнями, сиром, капустою, картоплею зі шкварками. Улюбленими стравами є також сирники, налисники, голубці, печені ковбаси (мал.6). А традиційні напої — запашний узвар та компоти з ягід і фруктів.

Мал. 6. Традиційні страви української кухні

    Особливістю української культури споживання їжі є красиво прикрашений стіл із різноманітними стравами, гостинність господарів та активне спілкування між гостями.

Ключові слова: харчування, соління, квашення. традиційна їжа, національні особливості, українська національна кухня.

III. Запитання для самоконтролю  


  • 1. Які обставини сприяли створенню сучасної системи харчування людини?
  • 2. Які продукти харчування були поширені на території нинішньої України?
  • 3. Які технології застосовували для зберігання врожаю вирощених та дикоростучих рослин, продукції тваринництва?
  • 4. Чи подобається вам українська кухня? Якими традиційними національними стравами ви пригостили б гостей з іншої країни?

IV. Домашнє завдання

Опрацювати матеріал уроку.

                                         Працюємо творчо й самостійно

    Знайдіть у додаткових джерелах цікаві факти про особливості споживання їжі в різних куточках України. Проілюструйте її зображеннями, світлинами.

    Цікава робота оцінюється в 12 балів.

    Відповіді надсилайте на ел. адресу    irina.кеfala@gmail.com 

    ОБОВ'ЯЗКОВО! Вказуйте  число виконаної роботи, прізвище і клас..

     




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

6 клас 16.02.2022 Види та призначення тонколистового металу.

7 клас 05.02.2023 Технологія оздоблення виробів із деревини

7 клас 25 .09.2023 ПОНЯТТЯ ПРО ГРАФІЧНІ ЗОБРАЖЕННЯ. ЕСКІЗИ.