5 клас 27.05.2024 Лабораторно-практична робота. Визначення термінів придатності товарів продовольчої групи
5
клас
Посилання на онлайн урок
https://meet.google.com/hfx-aoyv-hvj
На прилавках магазинів знаходиться
велика кількість товарів. Як розібратися в них, зробити правильний вибір?
II.
Проведення лабораторно-практичної роботи.
Сьогодні ви навчитеся визначати термін придатності
продуктів харчування. Для цього треба виконати практичну роботу. А допоможе вам
інструкція.
Мета. Навчитися зчитувати та
використовувати інформацію на упаковці товарів продовольчої групи з метою
запобігання придбання товарів з простроченим терміном споживання.
Обладнання та матеріали. Зразки товарів
продовольчої групи з неушкодженими ярликами, де вказано терміни виготовлення та
споживання даного продукту, Збільшувальне скло для читання дрібних шрифтових
написів.
Інформація про товар повинна містити:
- ·
Назву продукту
- ·
Назву фірми
- ·
Адресу виробника
- ·
Дату виготовлення
- ·
Термін придатності
- ·
Склад
- ·
Вагу
- ·
Штрих – код
- ·
Додаткову інформацію
Однією з найдоступніших для споживача
видів інформації є маркування – це етикетки, ярлики, вкладки, штампи, клейма.
Вони називаються носіями інформації.
Інформацію про товар можна отримати і за допомогою спеціальних
знаків, розміщених на упаковці.
·
Знак відповідності, або якості – означає, що
товар відповідає вимогам національних стандартів.
·
Компонентні знаки – використовують для інформації
про харчові добавки. Вони позначаються буквою Е з цифровим кодом. Вказують на
барвники Е 100-Е182; консерванти – Е200-Е299, підсилювачі смаку –Е600-Е699.
·
Маніпуляційні знаки – правила поводження з товаром.
·
Попереджувальні знаки –
використовуються для гарантування безпеки споживачів і навколишнього
середовища.
· Екологічні знаки – інформують споживачів про
екологічну чистоту споживчих товарів.
·
Штриховий код – призначений для машинного
зчитування інформації про товар, закодованої у вигляді цифр і штрихів.
3.
Термін придатності харчових продуктів.
- Яку важливу інформацію потрібно знати, щоб купити якісні продукти
харчування?
Одне з правил – вибір продукту з правильним терміном придатності.
Продовольчі товари – це продукція яка швидко псується. Тому виникла потреба
у встановленні термінів придатності.
Термін придатності харчового продукту визначають календарною датою.
«Вжити до 05.12.2013» Якщо вжити такий продукт після вказаної дати, то
можна отруїтися.
Термін зберігання – термін, протягом якого продукт харчування зберігає свої корисні
властивості. Якщо термін зберігання вийшов, то продукт міг загуснути, змінити
колір.
Термін реалізації – встановлює виробник з огляду на те, у яких умовах продукт
зберігається вдома.
- Де зберігаються продукти харчування вдома?
Термін зберігання продуктів у
холодильнику:
·
Вершкове масло – не більше 10 діб.
·
Сметана – 5 діб.
·
Твердий сир – не більше ніж 20-30 діб.
·
Солена риба – не більше ніж 5 діб.
·
Копчена риба – 2-3 місяці.
·
Варена ковбаса – 15 діб.
·
Копчена ковбаса – 45 діб
Вологість може прискорити псування продуктів.
Не слід купувати несвіжі продукти, з пошкодженою упаковкою, у нелегальних місцях торгівлі, а також ті продукти, що містять шкідливі речовини.
Лабораторна работа
Послідовність виконання роботи
- 1. Обрати три-чотири упаковки від продовольчих
товарів та виписати в зошит їх назви.
- 2. Для кожного з товарів виписати терміни їх
виготовлення та кінцевий термін споживання.
- 3. Розташувати товари в порядку збільшення їх
терміну придатності.
- 4. Зробити висновок щодо залежності терміну
придатності від виду товарів продовольчої групи.
Досліджуйте, запам’ятовуйте.
До зустрічі. Гарного відпочинку!
Коментарі
Дописати коментар