5 клас 27.05.2024 Лабораторно-практична робота. Визначення термінів придатності товарів продовольчої групи

 

5 клас

Посилання на онлайн урок

https://meet.google.com/hfx-aoyv-hvj

 ТЕМА: Лабораторно-практична робота. Визначення термінів придатності товарів продовольчої групи

 I.                  Актуалізація опорних знань

         На прилавках магазинів знаходиться велика кількість товарів. Як розібратися в них, зробити правильний вибір?

II.                Проведення лабораторно-практичної роботи.

Сьогодні ви навчитеся визначати термін придатності продуктів харчування. Для цього треба виконати практичну роботу. А допоможе вам інструкція.

Мета. Навчитися зчитувати та використовувати інформацію на упаковці товарів продовольчої групи з метою запобігання придбання товарів з простроченим терміном споживання.

Обладнання та матеріали. Зразки товарів продовольчої групи з неушкодженими ярликами, де вказано терміни виготовлення та споживання даного продукту, Збільшувальне скло для читання дрібних шрифтових написів.

Інформація про товар повинна містити:

  • ·         Назву продукту
  • ·         Назву фірми
  • ·         Адресу виробника
  • ·         Дату виготовлення
  • ·         Термін придатності
  • ·         Склад
  • ·         Вагу
  • ·         Штрих – код
  • ·         Додаткову інформацію

Однією з найдоступніших для споживача видів інформації є маркування – це етикетки, ярлики, вкладки, штампи, клейма. Вони називаються носіями інформації.

Інформацію про товар можна отримати і за допомогою спеціальних знаків, розміщених на упаковці.

 ·         Товарні знаки – спеціальні позначки, що відрізняють його від інших товарів того ж виду.

·         Знак відповідності, або якості – означає, що товар відповідає вимогам національних стандартів.


·         Компонентні знаки – використовують для інформації про харчові добавки. Вони позначаються буквою Е з цифровим кодом. Вказують на барвники Е 100-Е182; консерванти – Е200-Е299, підсилювачі смаку –Е600-Е699.

·         Експлуатаційні знаки – ознайомлюють із правилами експлуатації.

            ·         Маніпуляційні знаки – правила поводження з товаром.

          ·         Попереджувальні знаки – використовуються для гарантування безпеки споживачів і навколишнього середовища.

    ·    Екологічні знаки – інформують споживачів про екологічну чистоту споживчих товарів.

                                                  

·         Штриховий код – призначений для машинного зчитування інформації про товар, закодованої у вигляді цифр і штрихів.





3.     Термін придатності харчових продуктів.

Яку важливу інформацію потрібно знати, щоб купити якісні продукти харчування?

Одне з правил – вибір продукту з правильним терміном придатності.

Продовольчі товари – це продукція яка швидко псується. Тому виникла потреба у встановленні термінів придатності.

Термін придатності харчового продукту визначають календарною датою.

«Вжити до 05.12.2013» Якщо вжити такий продукт після вказаної дати, то можна отруїтися.

Термін зберігання – термін, протягом якого продукт харчування зберігає свої корисні властивості. Якщо термін зберігання вийшов, то продукт міг загуснути, змінити колір.

Термін реалізації – встановлює виробник з огляду на те, у яких умовах продукт зберігається вдома.

- Де  зберігаються продукти харчування вдома?

Термін зберігання продуктів у холодильнику:

·         Вершкове масло – не більше 10 діб.

·         Сметана – 5 діб.

·         Твердий сир – не більше ніж 20-30 діб.

·         Солена риба – не більше ніж 5 діб.

·         Копчена риба – 2-3 місяці.

·         Варена ковбаса – 15 діб.

·         Копчена ковбаса – 45 діб

Вологість може прискорити псування продуктів.

Не слід купувати несвіжі продукти, з пошкодженою упаковкою, у нелегальних місцях торгівлі, а також ті продукти, що містять шкідливі речовини.

Лабораторна работа

Послідовність виконання роботи

  • 1. Обрати три-чотири упаковки від продовольчих товарів та виписати в зошит їх назви.
  • 2. Для кожного з товарів виписати терміни їх виготовлення та кінцевий термін споживання.
  • 3. Розташувати товари в порядку збільшення їх терміну придатності.
  • 4. Зробити висновок щодо залежності терміну придатності від виду товарів продовольчої групи.

Досліджуйте, запам’ятовуйте.

До зустрічі. Гарного відпочинку!

 







 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

6 клас 16.02.2022 Види та призначення тонколистового металу.

7 клас 05.02.2023 Технологія оздоблення виробів із деревини

7 клас 25 .09.2023 ПОНЯТТЯ ПРО ГРАФІЧНІ ЗОБРАЖЕННЯ. ЕСКІЗИ.