5 клас 30.05.2025 ТЕМА: Інтернет-магазини продажу продуктів харчування. Доставка їжі
5 клас 30.05.2025
ТЕМА: Інтернет-магазини продажу продуктів харчування. Доставка їжі
У сьогоденні дедалі більшої популярності набуває придбання
продуктів харчування онлайн, тобто через інтернет, і це не випадково.
Найбільшою перевагою онлайн-покупок є економія часу. Замість того щоб витрачати багато часу на
відвідування звичайних магазинів, стояти в чергах, а потім нести покупки
додому, достатньо просто провести кілька хвилин перед монітором.
Купувати в
інтернеті легко. Передусім потрібно вибрати потрібні продукти та помістити їх
до віртуального кошика.
Товари на сайтах відсортовано за різними ознаками.
Наприклад, хліб і випічку ти знайдеш у розділі борошняних виробів. Плюс до
цього, товари можна відсортувати за типом (хліб, булочки, пиріжки тощо) або
характерними рисами (нарізаний, темний, без консервантів), а також за
належністю до певної торгової марки. У деяких інтернет-магазинах можна вибирати
продукти за калорійністю.
Потім потрібно вказати адресу доставки та спосіб оплати.
Сплатити можна різними способами: банківською карткою або готівкою в разі
доставки кур’єром.
Так само можна замовляти їжу із закладів харчування, які
пропонують такі послуги.
Вартість доставки товарів та готової їжі залежить від
тарифів служб, що їх доставляють. До того ж багато закладів пропонують
безкоштовну доставку, якщо вартість замовлення перевищує певну суму.
Що стосується термінів доставки, то заклади готової їжі
уточнюють деталі замовлення за телефоном, обговорюють з клієнтом час доставки і
здійснюють її з точністю до 1-3 годин, особливо якщо йдеться про великі міста.
Доставка товарів з інтернет-магазинів по країні триваліша і, залежно від
транспортної служби, становить 1-3 дні.
Джеймс Кренделл. «Доставка продуктів». XX ст.
Сьогодні в Україні працює чимало продуктових
інтернет-магазинів, деякі з них пов’язані з традиційними супермаркетами.
Недоліком такого способу купівлі, безперечно, є додаткова
оплата за доставку. Але ці витрати легко скоротити, якщо купувати акційні
товари зі знижками. До речі, в інтернеті набагато більше цікавих акційних
пропозицій, ніж у звичайних торгових закладах. Крім того, поїздка до звичайного
магазину теж завжди пов’язана з додатковими витратами на проїзд.
На жаль, є й вагоміший недолік — неможливо самостійно
перевірити термін придатності продукту. Але, з іншого боку, можна зробити це
під час отримання й, у разі необхідності, повернути товар продавцю.
Щодо якості, то інтернет-магазини мають значну перевагу над
традиційними крамницями. Адже чимало позицій товарів містять відгуки реальних
покупців, і на їх підставі можна прийняти рішення про покупку.
Пакування
продуктів. Типи паковань продуктів харчування
Переміщення, зберігання й розпізнавання продуктів харчування
відбувається із застосуванням різноманітних матеріалів. Від паперу та картону
(які застосовують для виготовлення обгорток, етикеток, стаканів, тарілок,
коробок, ящиків і мішків різних розмірів) — до скла, металу й пластику.
Матеріал для виробництва тари, яка контактує з продуктами
харчування, має відповідати санітарно-гігієнічним нормам, бути надійним і
міцним, стійким до зовнішніх впливів, іноді — непроникним (без доступу повітря
та вологи).
Паковання має характеризуватися такими властивостями, як:
- практичність (зручність і компактність);
- естетичність (барвистість, привабливість).
Сторінками історії
Через 16 років
Маргарет Найт вигадала машину для виготовлення більш стійких паперових пакетів
із плоским дном, за яку отримала винагороду від королеви Вікторії (загалом за
своє життя вона зробила близько 100 винаходів).
Розгляньмо види матеріалів, які
найчастіше використовують для пакування продуктів харчування.
Матеріал Переваги Недоліки Скло • повна безпечність для продуктів харчування; • екологічна чистота; • максимальний захист продукції від небезпечного впливу кисню та
мікроорганізмів; • темний скляний посуд захищає
від сонячного проміння. • недовговічність (часто б’ється); • велика маса; • висока ціна посуду та його
перевезення. Метал • міцність, надійність; • захист продуктів від
потрапляння повітря та окислення. • висока собівартість; • невеликий вибір; • недостатня безпечність для
здоров’я людини (у разі недотримання технологій виготовлення та консервації). Папір
і картон •
невелика вага; •
компактність; • екологічна чистота. •
слабкий захист від неприємних запахів; •
нестійкість до вологи; • висока ціна. Пластик • доступна ціна; • простота переплавлення; • легкість перевезення; • різноманітність форм і
розмірів. • низький рівень екологічності
(окрім біополімерів); •
необхідність ретельно вибирати й ураховувати властивості продуктів, що
зберігаються, і матеріалу паковання.
Привабливе, інформативне паковання — не лише спосіб зберегти
його вміст від пошкоджень, а й неодмінний елемент рекламування та просування
товару. Практично будь-яку продукцію загортають у безліч шарів паперу, плівки,
пластику, які споживач потім викидає на звалище. У результаті незмінними
супутниками міст стають звалища сміття, 40 % якого становить одноразове
пакования.
Тому для багатьох виробників стало актуальним використання
екологічного пакования. Головна його властивість — мінімальна шкода для
екології, а в ідеалі — повна її відсутність. Для вирішення цього завдання
ведуть активні розробки в кількох напрямках:
- використання для пакования екологічних матеріалів;
- екологічне маркування пакования;
- створення пакования з біорозкладних полімерів;
- переробка пластику та плівки.
Новітні досягнення науки, техніки і
технології
Шведська
дизайнерська компанія Tomorrow Machine створила надзвичайну коробку для соку
тільки з водоростей агар-агару та води, призначену для короткострокового
зберігання свіжих соків і смузі. Коробка в'яне з тією ж швидкістю, що й продукт
усередині, і доволі популярна у Швеції та всьому світі.
Це цікаво
Супермаркет без
пластику
У
2018 році нідерландська мережа супермаркетів Ekoplaza першою у світі вирішила
віддати у своїх магазинах цілий відділ під продукти без пластикового паковання.
Тут продають понад 700 продуктів, упакованих у тару зі скла, металу, картону й
біорозкладних матеріалів.
Створено в Україні
З
грудня 2021 р. в Україні почав діяти закон, який обмежує використання
пластикових пакетів, зокрема забороняє їх безкоштовне розповсюдження в закладах
роздрібної торгівлі (окрім надтонких, які використовують для пакування м’яса,
риби тощо). Залишаться дозволеними для розповсюдження лише біорозкладні пакети.
Студентка
Маріан Обандо із США придумала, як виготовити екологічне паковання яєць,
призначених для продажу на фермерських ринках. Його дизайн схожий на оригамі: з
газетного паперу складено кошик, а частину аркуша підгорнуто під основу як
захисну підкладку. Навколо обгорнуто паперову смугу, що фіксує паковання й
виконує роль етикетки.
Сортування
відходів, їх подальша переробка та утилізація
Сміття, що утворилося після обробки харчових продуктів, а
також використане паковання можна й потрібно належним чином утилізувати. Для
цього в сучасному світі запроваджено його попереднє сортування.
Найпоширеніші — вторинна, третинна та інші переробки таких
матеріалів, як скло, папір, алюміній, залізо, тканини та різні види пластику.
Також у сільському господарстві віддавна використовують органічні господарські
та побутові відходи — для виготовлення добрив тощо.
Сортування сміття —
розділення відходів на різні групи для їх подальшої переробки.
Сортування здійснюють:
- вручну —
за допомогою схеми роздільного збору до сміттєвих контейнерів;
- автоматично
— у місцях відновлення матеріалів чи системах механічного біологічного
очищення, у місцях переробки сміття.
Усі
відходи, щоб бути придатними до переробки, мають бути чисто вимитими (без
залишків їжі, жиру) та сухими.
Це
цікаво
Скло — один із
небагатьох матеріалів, які можна переробити на 100 %, не втрачаючи якості. До
того ж його вторинна переробка майже на 40 % вигідніша, ніж виробництво з
первинної сировини.
Перлини мудрості
Купуй
не те, що потрібно, а те, що необхідно.
Марк Порцій
Цензорій Катон, давньоримський письменник і державний діяч
В
усіх країнах Європи значення кольорів контейнерів для сортування сміття майже
однакові (існують лише незначні розбіжності).
Контейнери для сортування сміття
Новітні досягнення науки, техніки і
технології
Науковці
з Нідерландів представили останні досягнення в галузі переробки сміття —
поліпшену технологію, яка без попереднього сортування розділяє, очищає та
повністю переробляє всі види відходів (медичні, побутові, технічні). Отриману
вторинну сировину можна повністю очистити від домішок (шкідливих речовин,
барвників тощо) та використати вдруге. Ця система екологічно безпечна.
Перлини мудрості
Хороший товар легко знаходить
покупця.
Тит Макцій Плавт, давньоримский драматург
Перевір себе
- 1. Як купувати продукти та замовляти їжу через
інтернет? У чому переваги та недоліки цього?
- 2. Назви відомі тобі види паковань харчової
продукції. Які їхні особливості?
- 3. Чому потрібно сортувати сміття та як це робити
правильно?
ДО ЗУСТРІЧІ В НОВОМУ
НАВЧАЛЬНОМУ РОЦІ.
ГАРНОГО ВІДПОЧИНКУ!
Коментарі
Дописати коментар