5 клас 23.05.2025 Зберігання харчових продуктів

 5 клас  23.05.2025

ТЕМА: Зберігання харчових продуктів (асинхронно)

І. Актуалізація опорних знань

Як найкраще зберігати продукти харчування?

ІІ. Вивчення нового матеріалу

Для того щоб отримати від продуктів харчування все найкорисніше, крім усього іншого, потрібно вміти їх правильно зберігати. Слід знати та враховувати терміни придатності продуктів, а також умови їх зберігання: вологість, доступ повітря, температура, сусідство інших продуктів харчування, освітлення тощо.

Термін зберігання продуктів

Вирушаючи за продуктами в магазин, на ринок або ж у супермаркет, ніколи не забувай про одне з найголовніших правил покупця — завжди уважно вивчати термін придатності продукту, який збираєшся купити. Це допоможе попередити купівлю неякісних продуктів і збереже кошти та здоров’я.

Термін придатності продуктів харчування — визначений проміжок часу, протягом якого харчові продукти мають зберігати всі характерні для них властивості.

Термін придатності харчового продукту визначають календарною датою: «Спожити до...» Якщо спожити такий продукт після зазначеної дати, можна отруїтися.

Термін зберігання — час, протягом якого продукт харчування зберігає свої корисні властивості. Якщо термін зберігання завершився, то продукт міг загуснути, змінити колір тощо.

Термін реалізації встановлює виробник з огляду на те, у яких умовах продукт зберігається вдома.

Для тривалого зберігання продуктів і збереження їхніх корисних властивостей люди віддавна застосовують різні способи обробки.

У процесі соління з харчових продуктів видаляється більша частина води, а самі продукти просочуються сольовим розчином, у якому більшість руйнівних бактерій неспроможні розвиватися. Завдяки цьому ефекту соління часто використовують у різних видах харчових заготовок.

Квашення є поєднанням біологічного консервування продукту та соління.

Для маринування продуктів застосовують органічні кислоти, придатні для споживання людиною, але згубні для бактерій. Зазвичай для цього використовують молочну та оцтову кислоту.

Сушіння — найпростіший, найдешевший і найменш трудомісткий спосіб заготівлі. Ягоди, фрукти, овочі, зелень, рибу тощо повністю або нарізаними шматочками можна сушити на свіжому повітрі, у теплій духовці, а також у мікрохвильовій печі та спеціальній електричній сушарці.

Консервування цукром часто використовують у приготуванні просочених солодким розчином продуктів — варення, желе, цукатів.

Заморожування підходить для будь-якої зелені, фруктів, ягід, овочевих сумішей. Продукти потрібно ретельно вимити, добре висушити і тільки потім заморожувати в харчових контейнерах або пакетах.

Тара для зберігання продуктів

Для зберігання продуктів можна використовувати різні види паковання, ємностей та посуду.

Харчова плівка придатна для того, щоб закрити зріз продукту (наприклад, ковбаси чи сиру). Також її можна використовувати як тимчасову кришку для каструлі або сковорідки. Проте плівка може виділяти шкідливі для здоров’я речовини. Тому верхній шар загорнутого продукту перед споживанням краще зрізати (те саме рекомендовано робити після виймання їжі з магазинного плівкового паковання).

Поліетиленові пакети придатні для овочів, фруктів, зелені. Але зберігати в них масло, сир та інші жирні продукти більше кількох годин не можна, тому що продукти швидко відволожаться й зіпсуються. Купуючи поліетиленові пакети, потрібно обов’язково звернути увагу, щоб вони були призначені для харчових продуктів. Пакетики можуть бути з обрізним краєм або спеціальною системою відкривання-закривання (другі краще зберігають продукти та є багаторазовими (зазвичай вони щільніші)), важливо лише стежити за тим, щоб у них не накопичувалася волога.

Фольга зберігає продукти свіжішими довше, ніж пакет. У неї можна загортати готову їжу та жирні продукти (масло, маргарин, сало тощо).

Пергаментний папір вигідно відрізняється від інших матеріалів тим, що пропускає вологу. У ньому добре зберігати сир, ковбасу та інші м’ясні вироби. Але транспортувати, наприклад у сумці, уже не дуже зручно, оскільки папір може промокнути і забрудниться те, що лежить поруч.

Емальовані ємності відповідають усім вимогам безпеки. Але користуватися ними можна лише в тому випадку, коли емаль не пошкоджено. У місцях ушкодження може утворюватись іржа, яку неможливо відчистити, а вона виділяє шкідливі для організму речовини. І ще одне: не варто довго тримати їжу в посуді, внутрішню частину якого покрито емаллю червоного, жовтого або коричневого кольору — такі барвники небезпечні для здоров’я.

Скляний посуд не шкодить здоров’ю. Спеціальне загартоване скло витримує як низькі, так і високі температури. Якщо планується довготривале зберігання, краще вибирати посуд без малюнка.

Пластикові контейнери мають бути виготовлені тільки з пластику для харчових продуктів. Визначити це дуже легко: на пакованні або ємності буде позначка у вигляді келиха та виделки.

Не варто забувати, що різні види пластику по-різному реагують на температурні зміни: деякі призначені для зберігання лише охолоджених продуктів, інші — і для гарячих. Бажано уточнити це в продавця та прочитати опис товару, тому що деякі види пластику під час нагрівання виділяють небезпечні для здоров’я людини речовини, тож класти в них гарячу, щойно приготовану їжу не бажано.

Контейнери зручно використовувати для зберігання та переміщення продуктів і готової їжі. Вони довше зберігають їх свіжими, не пропускають запахи, допомагають підтримувати чистоту та порядок.

Рис. 1. Пластикові контейнери для зберігання продуктів

Але пластик вбирає запахи і кольори, яких позбутися часом буває дуже складно. Згодом він каламутніє та втрачає привабливий вигляд. А якщо пластик тонкий, то деформується й у результаті стає важко закривати і відкривати кришку. Тому важливо регулярно оновлювати контейнери й ретельно мити їх — бажано відразу після того, як з них було вилучено їжу.

А якщо потрібно зберегти їжу ще довше або переносити рідкі продукти, чудовим рішенням будуть вакуумні контейнери. Вони обладнані спеціальним клапаном, через який можна відкачати повітря. Для цього використовують невеликий електричний або механічний насос, який зазвичай іде в комплекті. На кришці такого контейнера може бути індикатор із зазначенням дати, коли продукти було упаковано. Вакуумні контейнери можуть бути пластиковими чи скляними. Другі гарантовано не будуть токсичними, але вони набагато важчі.

У чому не можна зберігати продукти харчування

Алюмінієвий посуд. Алюміній схильний до окислення, це згубно позначається на їжі. Але в ньому можна тримати крупи або інші сипучі продукти.

Чавунний посуд може іржавіти, особливо якщо його використовувати для зберігання рідин. До того ж чавунні каструлі та сковорідки доволі важкі.

Дерев’яний посуд загалом придатний для того, щоб тримати в ньому харчові продукти, але не всі. Якщо рідини багато, дерево може ввібрати її й деформуватися, а їжа постраждає через занадто високу вологість. Ще важливо, щоб на такому посуді не було розпису, адже фарби можуть вступати в реакцію з їжею.

Мідний посуд. Мідь може руйнувати аскорбінову кислоту, що міститься в ягодах та фруктах. Якщо часто використовувати мідний посуд, можливі отруєння.

Холодильне обладнання для зберігання харчових продуктів

    Сьогодні ми не уявляємо свого життя без холодильника, який є практично в кожному будинку. Запасатися продуктами на кілька днів, а то й тижнів стало нормою для багатьох сімей. Але не завжди було так. Лише століття тому продукти, що швидко псуються, зберігали в підвалах і льохах. А ще люди не завжди розуміли, що холод здатний позитивно вплинути на термін зберігання продуктів.

    Холодильник — пристрій, призначений для тривалого зберігання свіжих і готових продуктів за низьких температур.

    Сучасні побутові холодильники значно відрізняються від тих, які виготовляли більше ніж півстоліття тому. Вони практично безшумні, економічні щодо витрати електроенергії, мають комфортний та стильний зовнішній і внутрішній дизайн, а також можуть потішити тривалим терміном експлуатації.

    Холодильники з морозильним відділенням у верхній частині зараз випускають значно рідше, ніж раніше. Однак для тих, хто переважно користується камерою для охолодження продуктів, така система розташування відсіків залишається актуальною. Нижні полиці далеко не завжди бувають заповнені продуктами, а отже, щоб їх дістати, не доводиться присідати чи нагинатися. До того ж у деяких моделях побутового призначення розмір морозильника часто приблизно дорівнює розміру основного відділення.

Холодильники з морозильним відділенням у нижній частині найбільш поширені в сьогоденні. Наявність висувних ящиків дає змогу зберігати певні продукти окремо. Водночас усе, що розміщено на полицях основного відділення, є максимально доступним.

Рис.2. Холодильники з морозильним відділенням у верхній та нижній частинах

    Окремий холодильник — найбільш традиційний варіант — передбачає виділення окремої ділянки, де він буде розташований. Як правило, вибирають місце поблизу електричної розетки. При цьому необхідно витримати відстань мінімум 50 см від батареї. Також не рекомендовано встановлювати холодильник упритул до плити.

    Вбудований холодильник монтують у кухонні меблі, а його фронтальну (передню) частину покривають фасадом від кухонного гарнітуру.

Існують повністю та частково вбудовані (коли передню поверхню холодильника не маскують за допомогою фасадної панелі) моделі.

             Рис. 3. Окремий, вбудований і частково вбудований холодильники

    Мініхолодильники — невеликі однокамерні моделі, у яких морозильна камера зовсім невелика й розташована всередині холодильної. Вони чудово підходять для невеликих апартаментів, готелів, для маленьких кухонь, а також для тих, хто часто мандрує або змінює місце проживання, проте звик до комфортних умов проживання.

    Переносні (мобільні) холодильники використовують переважно в теплу пору року. Вони незамінні для дачі, відпочинку за містом і подорожей власним транспортом. Зберігання низької температури в них забезпечується спеціальними елементами, що потребують попереднього охолодження або підключенням до системи живлення авто.



Сумка-холодильник

Різницю між холодильними пристроями визначають не лише їхні зовнішні особливості, а й технічні характеристики, зазначені в інструкції.



Рис. 4. Маркувальна наклейка енергоефективності для холодильників — вказано ємність камер, рівень шуму та клас енергоспоживання

Зокрема, холодильники поділяють на класи за енергоспоживанням:

  • клас А, А+, А++ — низьке енергоспоживання;
  • клас В — економічне енергоспоживання;
  • клас С — економічне енергоспоживання;
  • клас D, Е, F та G — високе енергоспоживання.

Температурний режим морозильної камери позначають зірочками:

* — температура до -6 °С (заморожені продукти можна зберігати трохи більше тижня);

** — температура до -12 °С (зберігання продуктів до місяця);

*** — температура до -18 °С (зберігання продуктів до трьох місяців);

*(***) — температура до -18 °С + швидка заморозка (зберігання продуктів до року).

За типом управління виділяють такі види холодильного обладнання:

  • електромеханічні (управління здійснюють за допомогою ручки термостата, що дає змогу знижувати або збільшувати рівень охолодження);
  • електронні (є можливість зміни роботи вентилятора і компресора з метою встановлення необхідного рівня температури і вологості).

Пристрої останнього типу вирізняються високим класом енергоефективності. Багато моделей обладнані цифровим дисплеєм, який відображає інформацію про значення заданих параметрів.

Це цікаво

    Австрійський студент Стефан Бамбергер став призером дизайнерського конкурсу фірми Electrolux (Швеція), запропонувавши модель холодильника-конструктора, який знадобиться в гуртожитках, лікарнях тощо, де потрібний власний простір для зберігання особистих продуктів харчування. Його холодильник складається з окремих модулів, з яких можна створити пристрій потрібної висоти та розмірів. У кожному передбачено відсік для овочів, морозильне відділення, полицю для зберігання пляшок. Модулі пофарбовано в яскраві кольори, що дозволяє користувачам не переплутати свій. Кожен модуль має окремі налаштування й оснащений бічними ручками. У разі переїзду можна забрати свій модуль із собою (як валізу) й підключити на новому місці.


Як зберігати різні види продуктів

Зберігання овочів і фруктів

Овочі та фрукти не варто зберігати поруч із продуктами, що мають різкий запах, адже вони його швидко вбирають. Особливо це стосується сушених ягід і фруктів. Усі овочі та фрукти бажано зберігати в темному місці, недоступному для прямих сонячних променів. Це пов’язано з двома чинниками:

·     під дією світла в овочах і фруктах руйнуються деякі вітаміни, наприклад вітамін С;

·     у разі потрапляння прямих сонячних променів на картоплю виробляється дуже шкідлива для людського організму речовина соланін і, якщо з’їсти багато такої картоплі, можна отруїтися.

    Сухі фрукти та ягоди слід зберігати в добре провітрюваному, бажано прохолодному місці, без паковання, особливо поліетиленового або іншого, яке не пропускає повітря. Приміщення, де зберігають такі фрукти та овочі, не має бути дуже вологим, адже вони можуть запліснявіти, покритися шкідливими мікроорганізмами.

    Для зберігання овочів і фруктів у холодильнику бажано спочатку їх добре промити, просушити, запакувати в окремі поліетиленові чи паперові пакети або загорнути в харчову плівку й покласти в спеціально призначене для цього місце холодильника (зазвичай це ящик або полиця в нижній його частині).

    Кріп, петрушку, цибулю та часник можна зберігати в холодильнику в харчовій плівці або поліетиленових та паперових пакетах. Цибулю можна зберігати без холодильника, і що вона гостріша, то довше зберігатиметься.

Зберігання м’яса та м’ясних продуктів

    Найпоширенішим способом зберігання м’яса є його охолодження. Для збереження в ньому всіх корисних речовин потрібно спочатку його промити, потім добре просушити папером або сухим рушником, а тоді, запакувавши в харчову плівку або поліетиленовий пакет, покласти в холодильник. Не менш поширеним способом зберігання м’яса є його заморожування. Підготовка до заморожування відбувається так само, як і для охолодження.

Зберігання молока та молочних продуктів

    Свіже молоко слід обов’язково зберігати в холодильнику, там некип’ячене молоко може зберігатися до 7 днів. Тримати молоко та молочні продукти слід у закритому чистому посуді, адже вони можуть легко вбирати сторонній запах. Масло та сир потрібно зберігати в пакованні, це захистить їх від засихання та псування.

    У холодильнику молочні продукти краще зберігати на верхній полиці, там найнижча температура в холодильній камері. Зберігати молочні продукти можна від кількох днів до кількох тижнів, але корисніше споживати їх свіжими.

Зберігання риби

    З риби спочатку слід видалити нутрощі та зябра, тоді промити її в холодній воді, просушити серветкою або рушником і покласти в холодильник. Там вона може зберігатися кілька днів.

Довше риба зберігається, якщо її заморожувати, — до 9 місяців (підготовка до заморожування відбувається так само, як і для зберігання в холодильній камері). Зберігати рибу слід упакованою в харчову плівку або поліетиленовий пакет.

Зберігання круп

    Крупи і борошно слід зберігати в добре провітрюваному прохолодному приміщенні. Не слід тримати крупи в щільно закритих банках, там вони можуть відволожуватися й утворювати грудочки, а це суттєво впливає на користь. Паковання має пропускати повітря. Краще, якщо воно тканинне, але можна використовувати й паперове.

Зберігання інших продуктів

    Мед потрібно зберігати в закритій скляній банці в темному місці, недоступному для променів сонця, температура зберігання та споживання меду не повинна перевищувати 40 °С, у разі перевищення цієї позначки в ньому утворюються шкідливі для людського організму речовини.

    Чай потрібно зберігати в сухому (адже він швидко вбирає вологу), темному та прохолодному місці, у пакованні (щоб не потрапляли сторонні запахи).

    Джеми та варення не слід зберігати в холодильнику, там вони швидко зацукруються.

    Рибні консерви варто зберігати, переклавши вміст із металевої банки в скляну, інакше метал окислюється і вже через 2 години споживати такий продукт небезпечно.

    Яйця зазвичай зберігають у спеціальному відділенні дверцят холодильника. Не слід розміщувати поряд з ними продукти, що різко пахнуть (наприклад цибулю), адже яйця можуть увібрати їхній запах.

    Гриби варто зберігати в холодильнику без паковання, в емальованому посуді. Так вони можуть зберігатися до 3 днів. Сушені гриби слід зберігати в темному сухому прохолодному місці з доступом повітря.

    Олію потрібно зберігати обов’язково в скляній тарі в темному місці (на світлі вона швидко втрачає свої корисні властивості).

    Якщо придбано упаковані продукти, то варто суворо дотримуватись умов і термінів їх зберігання, зазначених на пакованні. Якщо вони не вказані, то такий продукт споживати не слід. Розкрите паковання значно зменшує термін зберігання продукту.

    Потрібно чітко дотримуватися термінів зберігання швидкопсувних харчових продуктів. Умовно їх поділяють на швидкопсувні й особливо швидкопсувні. Перші можна зберігати від трьох діб до місяця, другі — не більше 36 годин. Однак і ті, й інші потребують температурного режиму не вище +6 °С.

Скільки та за яких температур потрібно зберігати продукти

Продукти харчування

Температура зберігання

Максимальний термін зберігання

Ковбасні вироби

від -0 °С до 6 °С

До 10 днів

Заморожене м’ясо, риба та овочі

від -10 °С до -30 °С

До 10-12 місяців

Охолоджене м’ясо і риба

від 0 °С до 2 °С

До 3 днів

Сосиски

від 0 °С до 6 °С

До 10 днів

Яйця

від 10 °С до 20 °С

25 днів

Свинина

від -1 °С до -2 °С

14 днів

Фрукти та овочі

від 0 °С до 15 °С

До 2-3 місяців

Сухі продукти (борошно, крупи, цукор)

від 0 °С до 20 °С

До 1 року

Молоко

від 2 °С до 2 °С

до 3 днів

Сири м’які

від 0 °С до 3 °С

15 днів

Сири тверді

від 0 °С до -5 °С

5-8 місяців

Сметана

від 0 °С до -1 °С

1 місяць

Домашній сир

від 0 °С до +3 °С

5 днів

Вершки

від 4 °С до +8 °С

7 днів

Кефір

від 0 °С до +4 °С

14 днів

Натуральний йогурт

від +4 °С до +6 °С

До 5 днів

Ковбаса варена

від 0 °С до +8 °С

До 5 днів

Ковбаса копчена

від 0 °С до +4 °С

До 1 місяця

Ковбаса варено-копчена

від 0 °С до +4 °С

До 1 місяця

Гриби

0 °С

2 дні

Шоколад

від +3 °С до +18 °С

До 6 місяців

Мед

від +7 °С до +10 °С

Риба копчена

від 0 °С до -5 °С

2 місяці

Скільки та за яких температур можна зберігати готові страви

Готова страва

Температура зберігання

Максимальний термін зберігання

Борщ

від +2 °С до +5 °С

До 7 днів

Гречка

від +2 °С до +6 °С

Не більше 4 діб

М’ясо

від 0 °С до +5 °С

Не більше 4 днів

Варені яйця

від 0 °С до +5 °С

Від 5 до 7 днів

Картопляне пюре (з маслом)

від 0 °С до +5 °С

Не більше 2 днів

М’ясні салати

від -2 °С до +2 °С

Не більше 3 днів

Супи (овочевий, грибний, гречаний)

від 0 °С до +5 °С

3 дні

Запечена картопля

від 0 °С до +5 °С

До 4 днів

Котлети

від 0 °С до +5 °С

До 7 днів

            Не слід зберігати харчові продукти поруч із засобами побутової хімії та отруйними речовинами.

ІІІ. Питання для закріплення

  • 1. Що таке термін придатності продуктів харчування?
  • 2. У якій тарі потрібно зберігати продукти?
  • 3. Як можна обробляти харчові продукти для тривалого зберігання?
  • 4. Які види холодильників існують та в чому їх відмінності?
  • 5. Які є правила догляду за холодильником?
  • 6. Як правильно зберігати різні види продуктів?

ІV. Домашнє завдання

Опрацювати теоретичний матеріал

 

 

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

6 клас 19.02.2025 (2 години) Механізми передавання та перетворення руху. Передаточне число

6 клас 16.02.2022 Види та призначення тонколистового металу.

6 клас 26.02.2025 Свердлильний верстат.Прийоми керування свердлильним верстатом (асинхронно)